4. 5. 12

Vrtovi Versaillesa

Na našem nedavnem potovanju tik pred prvomajskimi počitnicami smo bivali v bližini Versaillesa. Zato smo si kar prvi dan smo ogledali grajske vrtove ob znamenitem dvorcu, katere obišče praktično tudi vsak turist Pariza. Ker je bila nedelja, smo si lahko ogledali ples vodnjakov. ( zato tudi vstopnina za ogled parka, ki je sicer ni). Vodnjaki so ob klasični glasbi "plesali" in ustvarjali prav posebno, pijetno nedeljsko vzdušje. Naš najmljaši je zavpil, da je kot Baby tv. (Baby tv si mali gleda le v večernem času, pred spanjem, kjer je veliko animacij v spremljavi klasične glasbe).
Ponos vladavine Ludvika 14. imenovanega tudi Sončnega kralja je Versaillska palača, ki pa je znotraj nismo ogledali, saj je bila velikanska kolona ljudi, ki so čakali v vrsti na vstopnice.
Park se razprostira na 100 ha, prepredenem s potmi, umetniško obrezanimi drevesi, labirinti živih mej, vodometi, bazenčki, kipi. Vse je v popolni simetriji, geometriji značilni za francoske vrtove. Ob potkah ni klopc, kjer bi se lahko posedalo. (ali pa mogoče le te postavijo v sezoni?) Vse je v popolnem redu, v bazenih so tudi manjši čolnički in po vodi plavajo parčki racakov in račk. Po parku vozi vlakec, lahko pa se najame tudi avtomobilčke na baterije za 4 do 5 oseb.
Mi smo se skozi park sprehodili ali bolje - nahodili. Naredili smo kar nekaj kilometrov in zvečer smo odpočivali naše utrujene noge. Za prvi dan še nismo bili v "tapravi" popotniški kondiciji.

Meni je bila najlepša Oranžerija, kjer so shranjevali in vzgajali  eksotične rastline. 
Tako veliko zelenih, meni najljubših barv.



Cvetlice, različni tulipani in že malo ovenele narcise so bile le v južnem parterju, ki se drži Palače.

Ni komentarjev:

Objavite komentar