29. 4. 12

V Pariz z otroki

Pa smo nazaj iz velikanskega mesta Pariz. Vsi mi, petčlanska družina. 
Bilo je lepo, zanimivo, utrudljivo, zelo drugače kot na deželi, doma. 
Da še malo strnem in uredim misli, si vzamem še kakšen dan časa in vam v naslednjih objavah poskušam opisati vse stvari, ki so me zanimale pred potovanjem in na katere sedaj vem odgovor, t.j. kako je potovati po velikem mestu z otroki, tako da so zadovoljni starši in otroci, 
 vse o nizkocenovih letih in sploh vse o letališčih, kovčkih, prtljagah, zavarovanjem,... 
 In ker si sami ne bi privoščili enega tedna Pariza brez exchange home ponudbe, bom v to poskušala prepričati čim več nas/vas Slovencev, ki smo mogoče na prvi moment pri tem precej zadržani. 




20. 4. 12

This moment

A Friday ritual. A single photo - no words - capturing a moment from the week. A simple, special, extraordinary moment. A moment I want to pause, savor and remember.


17. 4. 12

Šivanje v aprilu

Kar nekaj deževnih dni je že bilo v tem mesecu in ugotovila sem, da še nisem objavila kakšne ustvarjalne objave. Pa so deževni dnevi kot naročeni za take reči.
V aprilu sta se v novo gospodinjstvo preselili moja poročna priča in moja sestra, že lani jeseni še ena prijateljica. Prav zaradi njih je nastalo kar nekaj poskusov nastanka nekaj gospodinjskih stvari. Ker bo to objava pod oznako Šivanje vanjo ne sodijo še kvačkane prijemalke, ki tudi nanovo nastajajo.

Predstavljam vam torej blazinice za šivanke in bucike v moji začetniški patchwork tehniki, poletno torbo v kateri je prostor za 4 steklenice pomarančnega soka iz zimskih dni, torba kar tako na hitro in predpasnike, ki so izšli iz mnogih Zgodb o krpanki.
Ali imate še kakšno idejo za novo pečene gospodinje, ki po novem kraljujejo na svojem lastnem ozemlju?
Mini blazinica za bucike in šivanke

Dodan ima trakec na ježka, s katerim se blazinico lahko priročno pritrdi na zapestje
Malo večja blazinica za bucike
Torba z žepom iz Ikejinih ostankov

notranjost torbe je podložena, dodan je notranji žepek

Torba na hitro je ojačana z dvojnim šivom in je v merah "plastificirane ta Rdeče Sosedove borše"

Predpasniki imajo po novem zanko za regulacijo pasu okrog vratu

Starejši in novejši Ikejini motivi

Predpasnik iz neke "Zgodbe"

Ta predpasnik ostane pri nas, saj sodi sem zraven

14. 4. 12

Rusko kegljišče :)

Naša Najstnica je bila povabljena na rojstni dan svojega sošolca. Najprej je pojamrala kako je težko kupiti darilo za fanta in je kar nekaj časa razmišljala kaj bi mu podarila. Kupila je vazico za vlaganje marmelad in vanjo nasula 3 pakete pisanih bombončkov iz 3 različnih paketov. Poznate tiste bombončke z zelo sadnim okusom? Vtetovirano imajo črko S. Začnejo se na črko S. Skitt... (ne smem delat reklame :),  so pa zeeelo dobri. Tudi meni. In naprodaj so tudi v majhnih kvadrastih škatlicah.

Ko sem se odločila, da objavim post o darilu za sošolca,  sem razmišljala kako bi dala naslov objave. Nisem vedela, kako bi bil prevod za pisane bonbončke. Vstavim v google prevajalnik in presenečeno preberem:
"rusko kegljišče" :o

Prevajalnik zna super butasto prevajat, to vemo, ane... Ob tej priliki vam povem eno resnično anekdoto... Ena ruska računovodkinja se nam je na koncu svojega skoraj neberljivega angleškega emaila podpisala kot Lovelady.
Ime ji je bilo Ljuba :)

No, dalje: potem poguglam še rusko kegljišče, ker nimam pojma kaj to je in ne vem, če sploh obstaja. Ojaja, obstaja! To je eno tako kegljišče, ki ima kuglo na ketni (glej spodaj). Kot razberem si ga naredijo pri upokojenskih društvih ali pa pri kakšnih gostilnah z letnim vrtom... Z roko se zažene kuglo in ta poskuša podreti čim več kegljev.

Potem poguglam še pod slike pod poizvedbo Skitt...Popolnoma pisan ekran samih pisanih bonbončkov, kmalu potem pa tudi keglji in seti s kroglo. Aha, je pa nekaj le na tem. Mogoče je pa res pravilno prevedel. Ampak za pisane bonbončke mi je to še vedno malo čudno.
Pokukam še v en prav poseben slovar, ki vam ga priporočam, če postanete kdaj v dilemi, ko ne razumete več najstnikov,..ko vidite kje napisane kakšne čudne kratice: btw, wtf ... Ko je moj sin začel bolj aktivno govorit,  je ob vsakem čudenju uporabil "omg,... koliko žogic je  tukaj,..omg kako velik kopač,... Sploh se ni znal drugače načuditi, kot sta to počeli starejši punci.

V tem slovarju ugotovim, da ti bonbončki že ne bodo "rusko kegljišče". Prvi prevod "best candy ever" je gotovo zapisan prav zaradi teh bonbončkov, ostali prevodi pa so za druge "bonbončke", ki so dobili ime prav po tej blagovni znamki, za katero Vikipedija pravi, da obstajajo že od l. 1974. Oh, ko bi odraščajoča mladina vedno ostala le pri takšnih bonbončkih, s takšno osvežujočo sadno svežino.

http://www.modelarstvo.si/mambots/content/dynamicImage/cache/3510360546_150_110_150_110.4_0_0_80_Za_otroke_kegljanje_3.jpg

10. 4. 12

Praznovanja 2.

Letos je bil mamin rojstni dan na velikonočno nedeljo. Ne vem, če je bila leta 50 tudi velikončna nedelja, gotovo pa je bila nedelja, saj bi mama skoraj dobila ime Nedeljka. Temu sem se že jaz kot otrok vedno smejala in norčevala, enako kot danes vnuki... In še to vem, da je na tisti dan, ko se je rodila, bil moj stari ata v arestu zaradi "sovražnega govora proti domovini", nad čemer je vedno bentila stara mama.
S trenutno najmljašim vnukom vsako leto bolj ali manj skupaj praznujeta in kot vedno nam ob njenem osebnem prazniku pripada veliko slavnostno kosilo za vso familijo. Tokrat smo jedli govejo juho z zdrobovimi knedeljčki ("kot vedno pri noni", bi rekli vnuki...), piščanec v pečici, krompirjevi kroketki, popečene bučke, solata, pohani piščančji fileji za otroke, v drugi etapi pa še kislo zelje s kobariškimi štruklji in kuhano šunko, ki so bili v "čast" prazniku. (Štruklje z zeljem naredi mama dvakrat na leto - za novoletno kosilo s klobaso in za veliko noč s šunko).
Žal nimam fotografij vse te hrane,  imam pa velikonočno fotografijo moje rožičeve potice :), ki še vedno ni ratala tako dobra kot tista, ki jo pred davnimi časi pekla moja stara mama.
Mama je v dar dobila nekaj malenkosti od vseh nas. Moji mlajši hčeri sem rekla, naj ji nariše kakšno slikico, morda tihožitje s tulipani, pirhi in ptički... Skoraj me je kap, ko mi je pokazala foto posnetek njenega tihožitja in sliko, ki jo je narisala narisala po tem svojem foto osnutku. Ker pa je mama ljubiteljica mačk (vzljubila je tudi Belija, čeprav se je zaprisegla, da bele mačke ne bo k hiši,.. in je lani, na dan, ko je preminila Amy Winehouse, dovolila, da je k hiši prišla zapuščena in shirana Amy) sem dovolila, da je lahko to svoje tihožitje predala naprej. Čisto v stilu Male,... avantgardno... Velika sestra je samo zmajevala z glavo,.. kako se le kaj takega spomni... a ni rekla, da to ne bi bilo za nono... :)



9. 4. 12

Praznovanja 1.

Po petih letih je bila sedmega aprila spet velikonočna sobota! Rojstni dan, ... tako zelo pomemben dan! Komaj ga je učakal,... spraševal, kolikokrat mora še iti spat, da bo prišla tista sobota,...
Vedel je, kaj bo dobil za darilo. Stare prijatelje-igrače. Igrače, ki sem mu jih poskrila že pred božičnimi prazniki,...ker jih ni pospravljal! 
Dolgo časa jih na moje zgroženo presenečenje sploh ni pogrešal. Enkrat, ne dolgo nazaj, ko sva skupaj pospravljala igrače in se je čudil, ... koliko stvari se je našlo,... se je spomnil na stare prijatelje...rekla sem mu, da sem jih skrila v škatlo od čevljev in da jih bo dobil nazaj mogoče za rojstni dan. "Zanimivo," je rekel :) in se tako sladko in veselo posmejal. 
Komaj je čakal, da jih spet dobi nazaj.  Niti enkrat samkrat ni rekel, da bi mu jih mogoče prej dala nazaj... , niti ni prosil za drugo darilo...
Presenečen in vesel je bil,  ko je dobil v dar dve škatli. V eni so bile teniske - taprave, za laufat, v drugi pa njegovi stari prijatelji z novim prijateljem Tonetom. 
 Tega rojstnega dne najmlajšega ne bom kar tako pozabila. 
Naslednji dan je bilo spet praznovanje. Spet en rojstni dan! Reportažico pa objavim jutri, če le časovno uspe.




5. 4. 12

Lego cartoons

In kaj so stolpički iz legic iz prejšne objave?
  • Smrkci
  • Jaka Racman z nečaki
  • Simpsonovi
  • Bratje Dalton in Lucky Luke
  • Ninja želve
  • Asterix in Obelix in Kužifix
To pa so najaktualnejši bojevniki iz nedeljskega Živžava, ki sta jih punci po zgledu iz prejšnega posta sestavili mlajšemu bratu. Pravi, da bo svoje "nove" nindžagote nesel jutri pokazat v vrtec :)
Spodaj pa je fotka originalnih figuric, sneta z neta, da vidite kako ti azijski junaki zgledajo...
 http://www.debougegallery.co.uk/blog/wp-content/uploads/2011/01/DSC_0661-copy.jpg

3. 4. 12

Legice

Legice so zakon. Itak. Vedno so bile in vedno bodo. Včasih se tudi sama poigram z njimi in z Malim ustvariva takšna in drugačne drevesa, piramide,...Včasih so legice razsuti tovor pri igri z delovnimi stroji, včasih se tudi kuha z njimi...
Po spletu pa kroži reklama, ki jo je za Lego naredila nemška marketinška grupa Jung von Matt in je sila zanimiva, posrečena in zabavna.
Poskusite se potopiti v svet pravljičnih junakov iz 80ih let in se zabavajte. Uganite in povejte kdo je kdo, prišepnem čez kakšen dan,... ko pravi da bo Mali sestavil še svoje Lego Ninjago, ki so trenutno pri njem najbolj popularni...
http://pikaland.com/images/4503.jpghttp://pikaland.com/images/4499.jpg
http://pikaland.com/images/4502.jpghttp://pikaland.com/images/4501.jpg
http://pikaland.com/images/4505.jpghttp://pikaland.com/images/4500.jpg

2. 4. 12

na vrtu drugega aprila

leta 2012, na pomlad, ki je prehitro prišla, ki je sledila zimi brez snega in še vedno brez pomembnih, hudo potrebnih padavin. Soča ima enako kot druge reke, le tretjino svoje struge. Najbolj simpatični vremenar g. Velkavrh je nedavno rekel nekaj takega... 
"ostane nam morda le milostna prošnja in morda celo molitev... ":)
Morda bo dež že v naslednjih dneh. Čakamo. Danes sem naredila nekaj spomladanskih fotografij iz vrta za spomin.