28. 3. 13

Toaletka - tutorial

 Moja najbolj prisrčna in najljubša oblika toaletke, ki jo najlepše sešijem tako, kot bom prikazala v obljubljenem tutorialu  - na moj blog so naleteli mnogi taki, ki so poguglali "toaletka tutorial", zato sem se odločila, da tega res enkrat tudi prikažem.
   Pri tej "mini toaletki" je kar nekaj ročnega šivanja, vendar je po mojem mnenju prav to dela zanesljivo lično sešito.  Poskusila sem šivati tudi že s strojem, pa s končnim rezultatom nisem bila zadovoljna. Toaletke, ki sem jih sešila na tak način,  so prikazane tule in tule. Vse ostale modele toaletk, kot je npr. tale ali pa tale seveda sešijem s strojem in s tačko za šivanje zadrge, saj ni okroglin in je zadeva s podlogo dokaj enostavna. Tale  - mini toaletka (ali pa večja, če hočete),  z okroglino - pa je sešita s strojem in tudi z navadno šivanko, ročno. 

Pa začnimo: 
Najprej narišemo kroj. S šestilom narišemo dve krožnici. Središče obeh je na isti vertikali in hkrati na sosednji krožnici.

Povežemo obe krožnici in urežemo kroj. Na kroju označimo sredino - t.j. stičišče obeh krožnic.

Pripravimo blago, ki je mehko prešito.

označimo sredino. 

Pripravimo POŠEVNI trak. Zaradi okrogline je res pomembno, da je trak urezan pod kotom 45 stopinj in je to poševni trak in ne običajen na ravno odrezan trak. Širok naj bo 5 cm. Zalikamo ga na polovico.

Trak od polovice do polovice po obeh straneh zabuckamo.

Sešijemo po obeh straneh.
Poševni trak ročno prišijemo na hrbtno stran. No, to slikco lahko tudi izpustimo, saj bomo na koncu vse skupaj na zaključili in prišili  z zadrgo tako da ni nujno, da je prišit že pred tem.

Od sredine na obeh straneh (skupaj so to 4 točke) odmerimo dolžino, do katere naj se odpira zadrga. Označimo tudi linije na zadrgi (zato, da se bo zadrga lepo stikala in zapirala). Najbolje je, da uporabimo zadrgo, ki jo kupimo na metre. Zabuckamo jo po obeh straneh.

 Ročno prišijemo zadrgo, od točke, ki smo jo pred tem odmerili.
Ena označba ozančuje, do kje se bo zadrga odpirala.  Druga označba z roza svinčnikom, pa je odmera vogala za dno toaletke torbice. Na obeh straneh toaletke odrežemo dno in zašijemo (zasledila sem, da se takšnemu načinu šivanja dna reče origami tehnika, sicer pa je to način, ki ga uporabimo pri šivanju dna večine torb). Pripravimo 2 trakca, s katerimi bomo skrili šiv v notranjem delu - dno toaletke.  Prišijemo trakec in skrijemo šiv.

Z ročnim šivom sešijemo še oba dela poševnega traka, kjer zadrga ni prišita ob trak. To je točka, ki smo jo odmerili od "sredine" in do koder se bo sama zadrga odpirala.
Na koncu prišijemo rob zadrge še z notranje strani, s katerim tudi skrijemo poševni trak  z notranje strani. 

še malo, pa smo pri koncu.
 Vam je uspelo?





4 komentarji:

  1. Kako lepo pride ko zašiješ na roke. Hvala za tutorial.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelo lepo si pripravila tutorial. Ko bom velika, oziroma, ko ne bom več tako površna, se lotim tudi takšnega projekta :-) Tvoja torbica je zelo lepa in natančno narejena. Vse pohvale!

    OdgovoriIzbriši
  3. Brezhibna! Zaenkrat občudujem tvoje toaletke, ampak nekoč bom poskusila sešiti svojo :) Prav bodo prišla tvoja navodila, hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  4. O kolk je pipi:):)škoda da neznam šivat-enkrat se bom že naučila:)

    OdgovoriIzbriši