23. 4. 13

Patchwork trikotniki v polovici kvadrata

Najprej pa nekaj o meni vedno bolj simpatičnih inčih in drugih ameriških oz. angleških merah. Po pravici povedano je mera v inčih dosti bolj logična in enostavna kot centimetri, ki jih drobimo na drobne milimetre.
Inč (") ali po naše palec je enak 2,54 cm. Zelo pripravna mera, ki jo potem razdelimo na četrtinke in govorimo o 1/4 " 1/2"  3/4" in naprej na osminke (ena osminka je polovica četrtinke, .. kot pri glasbi ;)).
Ameriška običajna širina metraže ni 140 ali 150 cm kot pri nas, ampak je to cca 110 cm.  In blaga ne merijo v metrih, temveč v jardih, kar je cca 92cm  x 112 cm.
Koščki za patchwork se prodajajo v t.i. FQ  fat quarterjih, kar je 46 x 54 cm,  manjši koščki pa celo osminka jarda. Američani tako en jard blaga zrežejo na 4 FQ.
Če sem se pa kje uštela ali zmotila ali si narobe tolmačila me pa popravite.

Sedaj pa nekaj o osnovnem triku pri patchworku: Marsikje lahko zasledite kar okrajšavo HST, kar pomeni half square triangle ali po moji definici TPK (trikotnika na polovico kvadrata).
Obstajajo tri načini:
1- način; ..to v bistvu ni trik: Kvadrata po diagonali prerežemo na polovico. Sešijemo po diagonali. Iz dveh kvadratov dobimo 2 HSTja. 
Pozor : začetnemu kvadratu moramo dodati 7/8 ". Primer, če želimo, da bo končni HST velik 3 inče, mora prvotni kvadrat, ki ga odrežemo po diagonali biti velik 3 7/8"

2. način - dva kvadrata položimo lice na lice. Mogoče boste pri kakšnih načrtih blokov zasledili okrajšavo RST (right side together; kar pomeni lice na lice). Na enem kvadratu, na nepravi strani-hrbtu zarišemo diagonalo.
 Šivamo ob diagonali, na obeh straneh diagonale je 1/4"
 Prerežemo po diagonali.
 Iz dveh kvadratov dobimo 2 HSTja. Drugi način je v bistvu enak prvemu. Tudi pri tem načinu moramo prvotnemu kvadratu dodati 7/8 " (matematika je enaka kot pri prvi varinati)

3. način: Iz enega kvadrata dobimo 4 HSTje. Dva kvadrata - položimo lice na lice. (RST)
Sešijemo okrog in okrog. Kot običajno uporabljamo razdaljo ene četrtinke inča. (cca 6 mm)
Zarišemo obe diagonali
 Prerežemo po označenih diagonalah.
 Dobimo 4 HSTje naenkrat :)
Matematika: Želeno velikost končnega HST delimo z 0,64, da dobimo mero začetne stranice kvadrata.

Dolgujem še namig glede pisala, s katerim lahko rišemo po blagu in se sledi zlahka odstranijo z vodo. 
Namesto takšnega modrega svinčnika,  ki ga lahko kupite v tekstilnih trgovinah, lahko v knjigarni nabavite svinčnik, ki ima zadaj radirko in je med šolarji zelo popularen... to je ta kuli.

Sama sem seveda popoln začetnik pri patchworku, zato pri svojih vajenicah (še ;) ne uporabljam tapravega ameriškega blaga. Običajne kose bombažne metraže utrdim s sprejem za lažje likanje - (na ta način postane blago bolj kompaktno in trdno in se z njim lažje šiva) ali pa nanj nalepim čisto tanko medvlogo.

Sledi - (enkrat kmalu): šivanje v razmiku 1/4 inča, likanje pregibov, mehka medvloga, tačka z gornjim transportom, začasni spraj in posebne klanfe za PW - varnostne sponke.



1 komentar:

  1. O, hvala za vsa navodila. To si moram nekam spravit. Bom spremljala še naprej.

    OdgovoriIzbriši