31. 10. 13

zadnja oktobrska slika

Zadnji oktobrski dan. Državni praznik. Tudi praznik buč in vsega čarobnega... mogoče keltskega. Prav zato bom danes citirala Keltiko iz njene Čarobne male kmetije iz zanimive čarovniške objave, ne dolgo nazaj v oktobru:

"V zadnjih treh dneh oktobra, se nitka, ki loči onostranstvo in naš svet, stanjša. V teh dneh so duhovi prednikov bližje kot kdajkoli. V teh dneh, se sprejemajo nove odločitve, celijo stare rane, odpuščajo zamere. V teh dneh krasimo domove s strašnimi bučkami, netopirji in duhci, vse s prastarim namenom, da preženemo duhove, ki jim ne dovolimo vstopa."

DSC_6082

29. 10. 13

Mini torbica - sova

Sova gre iskat skovirja.
Jap, njen ljubček ni čuk.
Čuk je manjša sova in kar malo odmislite tisto pesmico...
Skovir je pravi mož običajne sove. 
Seveda bo randi ponoči,.. ker da "noč ima svojo moč" še posebej drži za sove in skovirje :) .
Okrog vratu si je navesila verižico z diamantom in s sabo seveda vzela svojo mini torbico...
DSC_6030

DSC_6034



27. 10. 13

Hvala za glasbo


Lou Reed (2.3.1942 - 27.10.2013)


Perfect day

Just a perfect day
Drink sangria in the park
And then later, when it gets dark
We go home

Just a perfect day
Feed animals in the zoo
Then later a movie, too
And then home

Oh, it's such a perfect day
I'm glad I spent it with you
Oh, such a perfect day
You just keep me hanging on
You just keep me hanging on

Just a perfect day
Problems all left alone
Weekenders on our own
It's such fun

Just a perfect day
You made me forget myself
I thought I was someone else
Someone good

Oh, it's such a perfect day
I'm glad I spent it with you
Oh, such a perfect day
You just keep me hanging on
You just keep me hanging on

You're going to reap just what you sow
You're going to reap just what you sow
You're going to reap just what you sow
You're going to reap just what you sow

Indijansko poletje

Doberšen del minulega tedna smo preživeli na drugem koncu domovine, na vzhodu države, kjer je v času letošnjih nadpovprečno visokih temperatur prevladovalo pravo indijansko poletje. Ob letu osorej pa se nismo samo kopali. Na verandico smo privlekli počitniške ležalnike in poležavali v brezdelju. Mali je končno dobil pravo "fucbalersko balo", za katero je že več let na istem licu mesta, v isti športni trgovini sitnaril zanjo... Ko je zvečer zaspal in sem ga prišla pokrit, sem ugotovila, da poleg zajčka objema tudi svojo novo žogo. :)
Topel veter je bil v zraku, a listje je še vedno šumelo v krošnjah dreves in grmičevja. Mali je rekel, da "pomaga jeseni", ko je s šibo mahal po listih, da bi se osulo. 
O, draga jesen! Privoščila sem si solo sprehod in otroke pričakala z novimi okusi najboljših tortic, ko so se vrnili z bazena.







 

 


 V naš zahodni konec domovine smo se vrnili v meglo in oblake, ki so krojili vremensko vzdušje narave in ljudi. 
Doma sem se razveselila paketka, s katerim me je tako zelo presenetila draga Oldpunca. Tri ljubke mucke so komaj dočakale današnje dopoldansko slikanje... otroci so že čakali odprtih rok, da jih končno razdelim med nje. Domači amaretto, ki ga je pripravila sama, pa "ni za šparat", piše... tako kot sem ji jaz napisala za torbico, ki ji je sama dala ime. Žganička bo počakala na eno majhno prav posebno priložnost ob prvi priliki, ki se mi zgodi.


Domov se je vrnil moj črni kapot - črni plašč, ki sem ga na dan polne lune, pred tednom dni pozabila v kombiju in se je odpeljal na Bled. Kaj vse se mi je vse dogajalo tisti dan,... ker pa danes ni polne lune,.. to danes ni več tako smešno...


 Lepo je imeti prijatelje, ki te presenetijo s čestitko, s paketkom presenečenja ob katerem rečeš:Uauuu... , ki skrbijo za tvoje stvari in te imajo radi v družbi. Lep je bil letošnji oktobrski čas. 

20. 10. 13

Vicenza med ustvarjalkami

Mesto Vincenza je med mnogimi slovenskimi ustvarjalkami sinonim za en dober čvekaško ženski izlet na sejem,  na kateremu med štanti lahko hitro zgubiš razsodnost in med izdelki, med katerimi dokončno ugotoviš v kateri razred "osnovne šole Patchworka" sapadaš. Prav Patchwork je v Vincenzi  na prvem mestu.
Jaz sem bila v Vincenzi prvič. Ustvarjalni sejem se tam odvija dvakrat letno in ga vsakič obišče vedno več Slovenk. Tudi letos nas je bilo po mojem mnenju ogromno!

Poleg glavnega patchworka ali bolje quiltinga, tam rastavljajo vse mogoče reči, ki smo jim enkrat rekli ročna dela. Sejem lahko prevedemo v Spretnosti ali pa DIY, "naredi si sam razstavišče".  Na sejmu niso razstavljene reči, ki zadevajo običajno šivanje. Recimo, da takemu šivanju rečemo ustvarjalno šivanje. Med ročna dela sodijo seveda obvezno kvačkanje, pletenje, križkanje, vezenje,.. Potem so tu izdelki iz filca, polsteni izdelki, vse za verižice, čestitkarce, papirčkarce, fimofile in na koncu še torte v slaščičarskem oddelku sejma... Gotovo sem kaj pozabila, saj sva s kolegico v popolni deorientiranosti na velikem sejemskem prostoru ugotovili, da si po več kot šestih urah nisve ogledali vsega... K sreči sva čisto na koncu naleteli na An-jo, izkušeno obiskovalko sejma , ki me je na izlet tudi povabila.

Bilo je vredno ogleda! Moje navdušenje in čudenje delim tudi tukaj.
To je bila kot pika na i ali bolje "najboljši čokolatin na vrhu torte" vseh mojih oktobrskih praznovanj.  

Vabljeni na razstavo, vzemite si čas.. ;)

 Patchwork koščki se prodajajo v FQ (četrtina jarda) flikcah velikih 50 krat 55 cm. Ojej,.. koliko jih je bilo... sortiranih po barvah, po različnih tematikah kot so živali, otroci, šivanje, srčki, pike,...

Slika iz tekstila - najbrž ni pravo ime tapiserija, saj je ta tkana...na sliki spodaj pa je iz raznih koščkov blaga, prešita in pošita v različnih šivih. Barve in oblike so mi zelo všeč. 
 Koliko barv je bilo pri tej stojnici, kjer sta bila glavna ustvarjalca dva moška. 
To sem si zapomnila zato, ker je bilo moških na sejmu zelo malo. Otroci in dojenčki pa največji revčki. Ne vozite na take reči malih otrok!
 Predstavitev raznih pletilskih rekivzitov in tehnik pletenja.
Veliko volne, pisane volne,.. največ takšne, kjer pulover ali kapo spleteš tika-taka. Novi materiali v pletenju je čisto nov, drugačen moment, ki pletenje postavljajo na moderno, visoko ustvarjalno raven. 
Pisana volna v flourescenčnih barvah pa je sinonim za kvačkane kape, ki so menda zelo popularne med kajtarji, deskarji,... pa tudi drugače so te kape trenutno najbolj moderne med vsemi kvačkanimi izdelki.
Nabavila sem si nekaj FQjev in danes našla nekaj spletnih naslovov trgovin rastavljalcev. Na trenutek se mi je zazdelo, kot da bi kupovala suvenirčke. Pozorno. Nisem vedela, kaj bi izbrala in mogoče pozabila na dejstvo, kaj res rabim in iščem.
 Še ena stenska dekoracija, ki me je fascinirala s pomirjujočimi oranžnimi odtenki.
 To je Quilt iz stojnice, kjer sta šefa dva moška. Jap, prav zato vem.
 Tudi papičkarce so na sejmu seveda zraven. Mogoče bom malo poenostavila idelavo svojih papirnatih korald   in uporabila namesto zobotrebca daljše paličice...
 Tale fiat činkuečento je bil glavna atrakcija razstave. Uganete zakaj?
Ups, pa tako sem trudila, da se nisem prekršila..;) Veliko stojnic je bilo namreč takšnih,  kjer je bilo fotografiranje prepovedano . Zraven je visel napis "no foto"... ker so... "ljubosumni" na svoje pogruntavščine in zaščitene izdelke... No,.. prav je tako!
Pravi quilt v tradicionalnih oblikah. Mogoče bo sedaj tudi drugim postalo jasno, kaj je to quilt. Meni namreč dolgo to ni bilo čisto jasno.
 Na sejmu se lahko udeležite tudi delavnic, ki jih je veliko.
 Veliko razstavljalcev je razstavljalo in prodajalo izdelke za bližnji čas, ki bo postal kmalu noro aktualen...
 Ko sem zagledala te ribe sem se spomnila na tropski akvarij na Dunaju.
 Poleg delavnic lahko na sejmu vidite tudi predstavitve raznih izdelkov s pomočjo rekvizitov. V konkretnem primeru je to prav posebno ravnilo, s katerih je izdelava take slikice "mala malca".
Obiskovalci s kovčki so na sejmu prava atrakcija. O tem vedo povedati tudi vse dosedanje obiskovalke. Gužva je bila velika, umikati in spotikati pa smo se morali tudi mnogim takim s kuferčki, ki so v njih tovorila vse; od sendvičev, vode in nakupljenih reči.
Simpatične aplikacije v slikah. Trik je v "aplikacijskem papirju", za tiste, ki tega ne veste. To sedaj ve tudi moja kolegica :) Obisk takšnega sejma je dober prav zaradi tega, da zveš nove stvari, kakopak drugače :). Aplikacije so za mnoge ustvarjalne projekte tako hvaležne.
Obiskovalci smo posedali kar po tleh, po stopnicah, ma vsepovsod.  Noge pečejo in nasvet, da je dobro imeti s sabo "kavo v termusu" je prišel še kako prav. Moja se je polila v avtu.. in o tem vam lahko napišem prav posebno objavo,.. kolegica je k sreči imela šest doz, ki so naju držale pokonci.
Tole je bil velikanski koledar... A veste, da delam tudi jaz enega? Manjšega, seveda...Začela sem aprila,... Pokukajte med vezenje...
Manjka mi črna prejica za oktobrskega netopirja in ne boste verjeli, da sem jo iskala pri vsaj treh razstavljalcih. Med velikansko punudbo na ringlšpilih prejic za vezenje ni bilo črne. Tudi kolegica, ki je bila z mano ni mogla verjeti, da obstajo vse različice sivo črnih variant,.. črne pa ni. In ko sem vprašala za "nero",.. so rekli da pride "domani pomeriggio".  
Kolegica mi je pravkar poslala sms, da ima "črno ljubico". Super! In jaz ji sms-jam nazaj še štorijo o "črnem kapotu",... ki bi ga jutri zjutraj iskala, ko bi se mi mudilo v službo. (drage gostiteljice z gorenjske vedo o čem govorim.. drugi pa boste to vedeli po naslednji objavi, ki ji lahko dam naslov : "Polita kava, tepih in kapot."


To je pa slika iz slaščičarskega dela. Veliko tort iz tiste plastelinčarske ticino mase...Ma našim ni fina...
 Pletenje... s sabo drugič vzamem še mamo.
 Zakaj se mi zdi, da sem to sliko videla že nekje na spletu? Spet eden pravi, tradiconalni quilt, v tradicionalnih barvah in koščkih "ameriškega blaga".
 Oktobra so glavne buče in netopirji, posebej čez lužo...
 Simpl tehnika, ki mi je bila simpatična in sem jo pofotkala in "memorirala".
 Zvezda in zraven piškotki in tortica iz filca... nič za pojest, samo gledat!
 Čudovite vijolično rozasto oranžne rdeče barve. Pa pravijo, da naj ne bi pasale skupaj?!
 Še ena od delavnic nekih papirnatih košar. Nekaj predstavitev je bilo tudi pod sloganom "reciklirajmo"! Všečkam!
 Tekstil kot umetniška tehnika. Seveda! Vi nimate pojma, kaj je bilo sešito v to sliko.
 Ameriško blago je drugačno od običajnega... "našega". To mnoge od nas sedaj že vemo. Ameriško je debelješe, kompaktnejše in se prodaja v jardih, to je v širini cca 110 cm. Blago se lahko prodaja tudi v rolcah s trakovi imenovanih jelly rolls in celo v grisinih (za te pa še nisem slišala, da obstajajo), daljših svitkih blaga v velikosti grisina po 1 EUR.
Reportažo s sejma zaključujem s še eno stensko tapiserijo, ki paše mojemu prazničnemu oktobrskemu času, ko so glavne barve kostanja, pisane barve gozda in malega ognja v peči. 
Letos je oktober še posebej zabaven in lep!