26. 12. 14

Čez Tonocov grad


Decemberski sprehod mora biti letošnjemu decembru primeren - v zelenem. Na drugi praznični sva se odpravila na ta mali sprehod, na katerega običajno poromam z druge strani - do grička Svetega Antona, čez Tonocov grad, po strmih stopnicah navzdol, čez glavno cesto in še naprej strmo navzdol do Soče. Tokrat sva ubrala pot od Soče navkreber.
Na Tonocovem gradu so ostaline iz daljne bakrene dobe. Hribček obidete, če se z avtomobilom peljete iz Kobarida proti Bovcu. Kjer je najbolj ozko, tam kjer se skoraj zapeljete pod previsno steno, se v breg bohoti stopnišče, ki vas pripelje do vrha hribčka.


Dan je bil še prijetno topel, temperatura okrog 8 stopinj, tipična za letošnji december, ki je še kako v zelenem. Celo trobentice na senčni strani so nastavile svoje popke v cvet. Sonce in oblaki so risali sence na višje ležeče predele, medtem ko je dolina kmalu po dveh popoldne že v senci. Prijeten dan, zadnji letošnji sprehod v tem sklopu objav.















3 komentarji:

  1. Bo treba priti v vaše kraje na dolge sprehode in uživati v tako lepi naravi :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Po teh stopnicah sem se pa že vzpenjala in to po takšnem dežju, da me še danes zazebe, če se spomnim :-)) Ampak je bilo vredno. V tvojih krajih je vedno lepo. :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. oooo, to je pa blizu mene :) vseeno pa mi še ni uspelo prehoditi smer sv.Anton -Tonocov grad. Imam pa ta privilegij, da skozi svoje okno vidim naravnost na Krn ujet med Javorščkom in Polovnikom.

    OdgovoriIzbriši