3. 1. 16

Med agregatnimi stanji vode

Pa so prazniki za nami. Preživeli smo jih na drugem koncu domovine, v centru turističnega novoletnega obleganja - Termah. Tokrat mi je bilo najbolj všeč v tistem delu riviere, ki je zunaj, kjer je dovolj zračno, ni gužve in kjer lahko vsaj malo zaplavam - 5 krogov okrog fontane. ;) Tu se topla voda na mrzlem zraku nekaj stopinj pod nulo spremeni v vodno paro, ki je naslednja agregatna oblika vode in pričara vzdušju prav poseben skrivnosten čar bele smetane v oblakih.

Ostane nam še zadnje - trdno agregatno stanje vode. Jap, na dopustu sem šla po dolgih letih na drsalke. Še vedno znam in je bilo prav fajn, dokler me po dobri uri drsanja ni pošteno ubrisalo. Moje koleno je vedno bolj črno, vendar udarec danes že manj boli. Tamali je prvič stal na ledu in se drsal in na koncu mu je šlo že prav dobro.


 Danes je našo domovino končno pobelil sneg. Najljubša agregatna oblika vode, ki pritiče zimi. Snežinke so prav posebno čudo in najbrž uradno ne spadajo v dosje agregatnih stanj, pa vendarle naj jih na kratko opišemo: (povzeto iz spletne strani - Projekti študentov - snežinka)

"Kaj je sneg in kdaj nastane?" Sneg je padavina v trdnem stanju, ki nastaja v oblakih iz ledenih kristalov. Pogoj je, da je zrak zasičen z vodno paro po 0°C, saj takrat vodna para takoj preide v trdno stanje. Ko ledeni kristali padajo se spajajo na različne načine in nastanejo snežinke. Ko padajo se kristali med seboj krušijo in okruški ponovno rastejo, se medsebojno sprijemajo. Takšni sprimki so snežinke v različnih oblikah. 
Obstaja celo mednarodna klasifikacija snežink, ki te loči na ploščice, zvezdne kristale, stebre/stolpce, igle, drevesa, omejeni stolpci in nepravilni kristali. Tem sedmim sistem doda še tri vrste zamrznjenih padavin: toča, sodra in žled.
V linku na spletu si lahko ogledate fotografije vseh mogočih snežink; šestkotna prizma, zvezdna plošča, izsekane plošče, zvezdna drevesa, praproti, votli valji, igle, rozete, trikotni kristali,...

Ni čudno, da so v novoletnih časih snežinke tako popularne. Z njimi okrasimo najlepšo novoletno jelko, jih v novoletnih okraskih  snežinkamo po filcu in v vsemogočih oblikah režemo iz papirja in pošiljamo kot  srečo na dlani.

Naj vam voda v kombinaciji s pravo temperaturo in vodno paro, v najlepših oblikah kristalov prinese letošnjo srečo, tako kot jo je vsem nam ob današnjem jutranjem pogledu skozi okno. Veselje najmlajših in radost vseh je bila neizmerna. Iskusil jo je tudi naš maček, ko ga je naša Tamala poiskala in ga vabila "Karli, advanture, advanture,..!"  :),... ga pobasala in hitela z njim v sneg.





1 komentar:

  1. O tem, da se nisi javila, ko si bila v mojih krajih, se bova pa še pogovarjali. :-))

    OdgovoriIzbriši