25. 9. 16

O rožah tudi v septembru

Danes je bila čudovita nedelja. Sončna, topla, od sredine dopoldneva dalje, ko se je razkadila jutranja megla skoraj čisto poletna. Na spletu preverim, da je imelo morje na kapitaniji v Kopru ob pol petih popoldne 23 stopinj.
V vrtovih se bohotijo astre, močne postajajo krizanteme, cvetijo dalije. Balkonsko cvetje je še bolj občudovano, kot v času konec maja. Vrtnice še vedno cvetijo in nas spominjajo na njihov najbolj rosni čas, čas okrog binkoštnega dneva.
V našem kraju je bila zadnja septemberska nedelja kar pravi  binkoštni praznik. Naša nova Tamala dijakinja je vesela in zadovoljna, ker je dogodek birme pod streho. Popoldne se je po obilnem kosilu pri noni ulegla v domačo visečo mrežo in zaspala z zvezkom na obrazu. Tavelika punca je v okviru projekta izmenjave Erasmus odletela v Pariz spoznavat secesijo. Nocoj smo spet sami trije. Vprašali so me - kako je sedaj, ko smo sami čez teden, brez punc. Pa sem rekla, da je  - prijetno pašajoče mirno.
Važno je, da se obe punci v mestu počutita super in fajn in da prideta še kako radi domov, kjer je goveja juha taprava in najboljša. Obe bi sicer na glas potrdili, da se raje vračata ob nedeljah v mesto, kot prihajata domov,.. ampak to štejem za njun pubertetniški zanos, ki ju bo enkrat minil.

Naj končam ta nedeljski zapis - v rožicah. Kvačane -  tri majske vrtnice za srečo  - sem dodala v vrečko, ki jo jutri v imenu naše nitkaste klape odpošljem v Ljubljano.

 DSC_1014


Jesen je tudi čas, ko lahko razredčim rože na vrtu in kot obljubljeno podarim - menjam: korenine, gomolje in palčke, ki jih lahko potaknete -  naslednjih rož:
- ameriški slamnik
- plamenke (roza, temno vijola, bele)
- liatris (vijolične sulice, ki so opisane v objavi "obljubljeno". )
- palčke vrtnega hibiskusa v beli in vijolični barvi
- palčke mnogih vrtnic
- potonike (svetlo roza in temno vijolične)
- velika bradata perunike temno vijolične modre
- bolj navadne perunike svetle vijoličnih barv
- mini bradata perunika rumene barve
- rumene iriske, ki jim ne vem imena in so v slikah tukaj
- moje oranžno rumene dalije - menjam za druge vrste dalij (fotka bo!).

Menjam lahko v prihajajoči jeseni ali zgodaj spomladi. Pišete mi lahko na email objavljen - desno.


4 komentarji:

  1. Potrjujem,da je bilo vceraj morje se ravnopravsnje za kopanje :). Ali obstajajo kaksna natancna navodila za kvackanje telih rozic (taka za popolne zacetnike)? Hvala:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Navodilo za kvačkane "majske vrtnice" sem dodala v link.

    OdgovoriIzbriši
  3. Oooooo, potonke.......temno vijolične še nimam....... :o)

    OdgovoriIzbriši